Різдво для українців має дуже важливе значення. До цього дня готуються дуже відповідально, адже це день народження Ісуса Христа.
Різдво починається з моменту, коли на небі з`являється перша зірка, сповістити про народження Ісуса. Тому, зірка на ялинці має таке велике значення, це символ народження, життя і спасіння.
Коли віфлиємські пастухи побачили знак в небі, вирушили на пошуки Іменинника з подарунками: золотом, ладаном і миром.
Ось чому так важливо прикрашати ялинку в яскраві, блискучі кольори і запалювати ароматичні свічки на столі.
Різдво – це родинне свято , яке заведено святкувати вдома з рідними та близькими. Всі страви підбираються дуже ретельно і старанно.
Важливо, коли на столі є традиційні страви. Одна із них це кутя:
350 гр. пшениці
50 гр. волоських горіхів
50 гр. родзинок
50 гр. запареного маку
мед за смаком.
Окрім куті традиційними до Різдвяного столу подають узвар.
200 гр. сухофруктів
3 ст.л. цукру
3 л. води.
І якже обійтись без пампушок з часником:
450 гр. борошна
1 ч.л. цукру
0,5 ч.л. солі
1,5 ч.л. сухих дріджів
300 мл. води
1,5 ст.л. соняшникової олії
для смачіння: 3 зубчика часника,
1 ч.л солі, 50 мл. води.
За звичаєм, цих став повинно бути 12, вони символізують 12 місяців.
В Святий вечір вся родина має бути удома за святковим столом. Після вечері співають колядки, розказують Різдвяні історії.
Наступного дня, тобто на Різдво уся сім`я іде до церкви. Цього дня прийнято щедро пригощати гостей, а також ходити в гості до хороших знайомих, кумів, друзів та сусідів.
Хоча це свято з`явилося давно, в наші дні багато людей теж із задоволенням святкують Різдво, люблять ходити до церкви, слухати Різдвяні проповіді і співати колядки.